برای اولین بار در کشور طرحی با عنوان قنات معکوس در کرمانشاه طی مراسمی با حضور مسؤولان به بهره‌برداری رسید.

افتتاح سامانه «قنات معکوس» در کرمانشاه برای اولین‌بار در کشور

به گزارش نسیم کرمانشاه، برای اولین بار در کشور طرحی با عنوان قنات معکوس در کرمانشاه اجرایی شد؛ این طرح امروز طی مراسمی با حضور فرماندهان ارشد نیروهای نظامی، روحانیون و جمعی از مدیران دستگاه‌های اجرایی و کارشناسان استان در مساحتی بیش از ۱۵ هزار هکتار و اعتباری معادل ۱۸۰ میلیارد ریال افتتاح شد.

غلامرضا چامه، معاون آبخیزداری اداره‌‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه و مجری طرح قنات معکوس در حاشیه این مراسم در تشریح این طرح، اظهار کرد: در قنات معکوس برخلاف قنات‌های معمولی به جای اینکه آب را از زمین به بالا هدایت کند این آب است که با حفر چاه‌های جذبی به خاک باز‌می‌گردد.

وی ادامه داد: منطقه تنگ کنشت دارای رودخانه‌ها و آب‌های سطحی زیادی است که به رودخانه قره‌سو می‌ریخت و با ورود به فاضلاب هدر می‌رفت، لذا برای جلوگیری از هدر رفت آب‌ها در تنگه کنشت کرمانشاه طرحی با عنوان سامانه قنات معکوس ارائه شد که با اجرای آن سالانه از هدر رفت سه میلیون مترمکعب آب جلوگیری می‌شودو با آن می‌توان ۵۰۰ تا ۶۰۰ هکتار اراضی را آبیاری کرد.

 معاون آبخیزداری اداره‌‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: همکاران در دانشگاه رازای کار پژوهشی این طرح را انجام داده و بعد از سه سال طرح به نتیجه و به بهره‌برداری رسید.

وی گفت: در قنات‌های معمولی کانال‌هایی حفر و آب به سطح زمین هدایت می‌شود، اما قنات معکوس برعکس قنات‌های معمولی عمل می‌کنند یعنی این آب‌های سطحی است که به زمین می‌شود.

چامه اظهار کرد: با ساخت یک حوضچه بزرگ آب مازاد از چشمه‌ها ابتدا در آن ذخیره می‌شود. آب سر ریز حوضچه با استفاده از یک بند انحرافی وارد گالری‌هایی کرده، ۳۵ چاهک‌ جذبی در مسیر این گالری‌ها زده شده و با لوله‌گذاری مشبک آب به سمت دشت هدایت و باعث تغذیه آبخون می‌شود.