به گزارش نسیم کرمانشاه، پروفسور سیاوش وزیری با اشاره به اینکه عامل ایجاد کننده تب مالت سویه های یک باکتری از جنس بروسلا می باشد، اظهار کرد: در مناطقی که این بیماری آندمیک (بومی) است، نشخوار کنندگان اهلی شامل گوسفند، بز و گاو مهمترین عوامل ابتلای انسانها هستند؛ البته شتر، جوندگان، سگ و حتی پستانداران دریایی مثل دلفین و شیرهای آبی میتوانند برای موارد نادری از ابتلای انسانی دخیل باشند.
وی افزود: فراوانی تب مالت در جمعیت انسانی در مناطق مختلف دنیا بستگی به فراوانی آن در جمعیت دام آن مناطق دارد.
دکتر وزیری بیان کرد: ضعف و ناتوانی در برنامه های کنترل تب مالت در دامها میتواند منجر به بازپدیدی و نوپدیدی این بیماری در مناطق مختلف جغرافیایی شود.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری با اشاره به اینکه در سطح دنیا تلاشهایی که برای ریشه کنی عامل ایجاد تب مالت در گوسفند و بز بوده چندان موفق نبوده است و تحت تاثیر شرایط سیاسی و اقتصادی کشورها قرار گرفته است. خاطرنشان کرد: افرادی که با دام به صورت شغلی در تماس هستند بیشترین خطر مواجهه و ابتلای به این بیماری را دارند، اینگونه افراد شامل دامپروران، دامپزشکان، قصابان، سلاخان و به طور کلی کسانی هستند که با صنایع فراوری گوشت مرتبط می باشند.
به گفته دکتر وزیری، مهمترین راههای اکتساب این بیماری از طریق خوردن شیر و فراورده های لبنی غیر پاستوریزه، استنشاق عامل بروسلا در مناطق آلوده روستایی و یا از طریق مخاطی و پوست آسیب دیده با خون و ترشحات آلوده به خون حیوانات مبتلا به تب مالت می باشد.
وی گفت: موارد نادری از تزریق اتفاقی واکسن های دامی تب مالت به انسان که متعاقبا موجب ایجاد بیماری شده گزارش شده است.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری با اشاره به اینکه دوره نهفته این بیماری بین یک تا سه هفته است و میتواند شروع حاد یا تدریجی داشته باشد، بیان کرد: بیشتر مبتلایان دچار تب، تعریق، خستگی، ضعف، بیحالی، کاهش اشتها، کاهش وزن، سردرد، لرز، درد استخوانی و مفصلی و دردهای مبهم عضلانی میشوند.
دکتر وزیری گفت: ممکن است در بیماران بزرگ شدگی کبد و طحال در ۲۵٪ موارد و بزرگ شدگی غدد لنفاوی در ۱۰ تا ۲۰ درصد موارد مشاهده شود.
وی تاکید کرد: خطرناک ترین عوارض این بیماری شامل درگیری قلبی (اندوکاردیت) و درگیری سیستم اعصاب مرکزی از جمله مننژیت می باشد.
دکتر وزیری خاطرنشان کرد: از آنجایی که تظاهرات بالینی تب مالت یافته تشخیصی اختصاصی ندارد، پزشکان با توجه به تاریخچه تماسهای پر خطر و علایم بالینی و یافته های آزمایشگاهی میتوانند تشخیص این بیماری را مطرح نمایند.
به گفته این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری ماندگاری عامل ایجاد کننده تب مالت در فراورده های غذایی به میزان حرارت، رطوبت، تغییرات PH و نوع ماده غذایی بستگی دارد.
وی افزود: بروسلا در گوشت یخ زده تا سه هفته، در خامه با حرارت یخچالی ۴ درجه سانتیگراد بین ۴ تا ۶ هفته، در پنیر نمک زده تا ۱۰۰ روز و در بستنی با حرارت صفر تا حدود ۳۰ روز ماندگاری دارد.
دکتر وزیری با اشاره به اینکه درمان تب مالت بهتر است همواره شامل حداقل دو داروی موثر باشد و معمولا طول دوره درمان بین ۶ تا ۸ هفته است؛ البته عوارض قلبی و عصبی این بیماری ممکن است به ۴ تا ۶ ماه درمان نیاز داشته باشد، گفت: ابتلا به تب مالت ایمنی دائمی ایجاد نمیکند بنابراین چنانچه پس از بهبودی فرد مجدد با عامل بیماری تماس پیدا کند آلوده خواهد شد.
وی مهمترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به فرم خوراکی تب مالت که یک مسیر غیر وابسته به شغل افراد محسوب میشود، گفت: پاستوریزه کردن شیر و فراورده های وابسته به شیر است.
Sunday, 6 October , 2024